Σε συνεδρίαση του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Κοντιατινών Λήμνου το φθινόπωρο του 1998, ήρθε προς συζήτηση η πρόταση φίλων για την οργάνωση Βαλκανικού Συμπόσιο ζωγραφικής (planaire) στον Κοντιά  το επόμενο καλοκαίρι.

Οι πρώτες αντιδράσεις των μελών ήταν σαφώς αρνητικές, αλλά σιγά-σιγά ένα τρελό όνειρο άρχισε να γεννιέται. Η σκέψη πως θα έρθουν στο χωριό μας καλλιτέχνες διεθνούς ακτινοβολίας, θα δημιουργήσουν έργα και θα μπολιάσουν τους κατοίκους και κυρίως τους νέους με την τέχνη  τους, μας γέμιζε με ενθουσιασμό αλλά και αγωνία για το εγχείρημα.

 

Ξεκινήσαμε τηλεφωνικές επαφές με τους καλλιτέχνες.

Η ανταπόκριση τους υπήρξε άμεση και θετική. Με την πολύτιμη δε βοήθεια που μας προσέφερε το Εργαστήρι Καλών τεχνών Γλυφάδας της οικογένειας Αγγελάκη- αυτοί μας έδωσαν την ιδέα- μπήκαμε ομαλά στην διαδικασία της οργάνωσης.

Η εξεύρεση χρημάτων ήταν το μείζον πρόβλημα. Αποδυθήκαμε, λοιπόν, σε αγώνα δρόμου  για να εξασφαλίσουμε χορηγούς και υποστηρικτές και προς τούτο επιστρατεύσαμε φίλους και γνωστούς. Κι ενώ τα πράγματα εξελίσσονταν καλά, ανέκυψε άλλο πρόβλημα. Ξέσπασε ο πόλεμος στην Γιουγκοσλαβία και η επικοινωνία με τους καλλιτέχνες στις περισσότερες χώρες ήταν ανέφικτη. Αναγκαστήκαμε τότε να παρακαλέσουμε τις πρεσβείες μας να τους διευκολύνουν  κατά το δυνατόν και να τους χορηγήσουν έγκαιρα βίζες ώστε να μην ακυρωθεί το συμπόσιο.

Τελικά ύστερα από συνεχείς και επίμονες προσπάθειες, τα εμπόδια ξεπεράστηκαν και το Α Βαλκανικό Συμπόσιο Ζωγραφικής έγινε πραγματικότητα τον Αύγουστο του 1999.

Αφίχθηκαν οι καλλιτέχνες, απόλαυσαν την ζεστή φιλοξενία, δημιούργησαν τον πρώτο κύκλο έργων και δίδαξαν στα παιδιά ζωγραφική και κολάζ. Όλα στεφτήκαν με  επιτυχία. Μετά το Συμπόσιο, το μόνιμο θέμα των συζητήσεων μας στο διοικητικό συμβούλιο ήταν η στέγαση και έκθεση των έργων. Η επιθυμία μας ευοδώθηκε, όταν σε συνάντηση στη λήμνο με τον τότε περιφερειάρχη Β. Αιγαίου κ. Καρούτζο Αθανάσιο συζητήθηκε το θέμα της ίδρυσης Πινακοθήκης στον Κοντιά.

Η ενθουσιώδης απάντησή του και μαζί ένα κονδύλι 50 εκατομμύρια δραχμές- 150.000€ σήμερα – που αποτέλεσε το αρχικό κεφάλαιο για την αγορά και ανακαίνιση του κτηρίου, μας έδωσε φτερά για την οργάνωση του Β’ Βαλκανικού Συμποσίου Ζωγραφικής. Αυτή τη φορά τα πράγματα εξελίχθηκαν ευκολότερα διότι ανταποκρίθηκαν στο αίτημά μας το Υπουργείο Αιγαίου, η Νομαρχιακή και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Προφανώς μέτρησε ο ευγενής στόχος και η προηγούμενη επιτυχία μας. Πραγματοποιήθηκε λοιπόν και το Β’ Συμπόσιο το Αύγουστο του 2001 και όλα κύλησαν κατ΄ ευχήν. Η συλλογή έργων πλουτίστηκε και μεγάλωσε, επειδή δε είχαμε βιντεοσκοπήσει όλες τις εργασίες και τις εκδηλώσεις, δημιουργήσαμε ένα υπέροχο ντοκιμαντέρ το οποίο προβλήθηκε από την κρατική τηλεόραση και διακρίθηκε σε φεστιβάλ στη Βουλγαρία.

Από όσα εκθέσαμε μέχρι στιγμής, γίνεται ολοφάνερο τι αγώνας απαιτήθηκε για να μπορέσουμε να εγκαινιάσουμε την Πινακοθήκη Σύγχρονης βαλκανικής Τέχνης του Κοντιά.

Ωστόσο, το έργο δεν θα ολοκληρωνόταν εάν δεν είχαμε όλα αυτά τα χρόνια την υποστήριξη του Δήμου Νέας Κούταλης και προσωπικά του δημάρχου κ. Δημήτρη Βουλγαράκη.

Τα πάμπολλα προβλήματα που ενέκυψαν στην πορεία δεν θα αντιμετωπιζόταν, αν δεν υπερίσχυε το κοινό μας όραμα και η αγάπη για τον τόπο και τον πολιτισμό. Έτσι, με βαθειά συγκίνηση και ικανοποίηση παραδίδουμε στη Λήμνο, αλλά και στην Ελλάδα, μια μοναδική κιβωτό τέχνης.

Πιστεύουμε να λειτουργήσει προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού μας και ως ερέθισμα της νεολαίας στην αναζήτηση νέων οριζόντων. Αισιοδοξούμε, τα Βαλκανικά Συμπόσια Ζωγραφικής να γίνουν θεσμός, να υποστηριχθεί η λειτουργία της πινακοθήκης και να παγιωθεί στο νου και στις καρδιές όλων το μήνυμα ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών που εκπέμπουμε.

Ευχαριστούμε θερμά όσους στήριξαν το έργο μας.

 

Χαράλαμπος Ρούλιας

Πρόεδρος Συλλόγου Κοντιατινών Λήμνου (2007)